Pohjois-Kymenlaakson Asehistoriallinen Yhdistys ry. Valid HTML 4.01!

RETKI PIETARIIN TYKISTÖMUSEOON 2003


Matka sai alkunsa, kun nousimme pikkubussiin 7.6. aikaisin aamulla, jolloin retki saattoi alkaa . Alle tunnissa olimme jo rajalla ja Suomen puoli tulliselvityksineen oli takana. Venäjän puolella muutaman tarkastusaseman sekä niiden muodollisuuksien jälkeen, autoomme nousi rahanvaihtaja, joka edullisella kurssilla "1 euro = 35 ruplaa" vaihtoi eurot rupliksi. Rahan vaihdon jälkeen saatoimme viereisessä kaupassa tankata varastoomme puuttuvia virvokkeita. Matkan edistyessä kuljettajamme Heikki Haiko kertoili paikoista ja niiden historiasta, joten sellaiset paikat kuten Säkkijärvi, Vilajoki, Suur-Merijoki ja Keihäsniemi vilahtelivat jutuissa ajaessamme kohti Viipuria. Säkkijärvellä pysähdyimme aamuseitsemältä ensimmäiselle jaloittelu- ja helpotustauolle, josta matkan jatkuessa Vilajoen jälkeen katsoimme auton ikkunoista paikkoja, jossa oli ollut Viipurinlahden taisteluiden aikana asemissa saksalainen 122.D.

Rajajoki

Rajanylitys siellä oikeassa vanhassa paikassa! Yhdistys eteneeEnnen Viipuria
Ennen Viipuria


Maisemaa

Vilajoelta Viipuriin päin
Tässä oli asemissa saksalainen 122. D

Viipurin linna

Viipurin linnaa autosta nähtynä


Saavuimme pikaisesti Viipurin Nesteelle aamukahville varttia vaille kahdeksan, missä silmiinpistävää oli kolmen vartijan läsnäolo, mihinkä emme ole kotimaassamme tottuneet. Siitä jatkoimme Viipurin läpi, jossa kuljettajamme kertoili rakennuksista mm. Suomen Pankin 1910 rakennetusta talosta yms. Matkamme jatkui siten kohti Pietaria, että korviimme kantautui seuraavia kuuluisien paikkojen-nimiä kuten Huumola, Summa, Kaukjärvi, Uusikirkko, Terijoki ja Rajajoki, jossa pysähdyimme vanhalla maantiesillalla Suomen ja Venäjän vanhalla rajalla vartin yli yhdeksän aamulla. Rajajoelta muutamia kilometrejä itään ajettuamme aloimme olla Valkeasaaren alueella, missä kirjoittaja kiinnitti huomiota alueen tasaisuuteen ja laajoihin peltoaukeisiin. Joku totesi - Tämä on varmasti ollut pirullisimpia paikkoja 9. - 10. kesäkuuta 1944. Pietarin kaupunkia lähestyessämme totesimme ns. Stalin-linjan olemassaolon monine bunkkereineen, minkä olemassaolo oli salaisuus pitkälle sotien jälkeen asti.

Viimein itse kaupungissa, jossa oli meillä paljon ihmeteltävää autonkin ikkunasta käsin. Kaupunki yllätti siisteydellään, mutta varmasti 300-vuotisjuhlilla on ollut osuutensa. Pysähdyimme jaloittelutauolle lähelle keskustaa olevaan puistoon, jonne opas ja tulkkimme Tatjana saapui. Esittelyiden jälkeen suuntasimme kohti tykistömuseota, jonne kiirehdimme katselemaan uteliain mielin. Maksettuamme 150 ruplan pääsylipun ja 50 ruplan valokuvaamiseen oikeuttavan lipun, saattoi tutustuminen paljon puhuttuun museoon alkaa. Ensimmäinen kommellus sattui, kun allekirjoittanut hukkasi pääsylippunsa, koska ei tullut mieleenikään, että sitä saatetaan kysellä mitä ei meidän museoissa tapahdu. Siinä tiukkailmeinen mamma penäsi - bilet, bilet! No pienellä silmänkääntötempulla selvisimme tuostakin tilanteesta. Jokaisessa huoneessa oli oma tiukan näköinen mamma, mutta selvisimme näistä muista helpommin. Ensimmäisessä huoneessa oli 1500-luvulle sijoittuvaa kalustoa, mutta jo seuraavassa innostuimme, kun oli Napoleonin pukua ja keisarinna Katariinan puku komeasti esillä.


Katariinan puku

Keisarinna Katariinan puku ja vartija

Aseita

Aseet ja Suomi KP/-31 onkin M-35 täällä


Eräässä lasivitriinissä oli heitetty sikin sokin, voitettujen aseita aina Suomi kp:sta Lahti-Salorantaan, mutta häiritsevää oli huomata Suomi Kp:n olevankin malliltaan virheellisesti M-35. Törmäsin näihin lasivitriineihin, sitten muissakin huoneissa, kuten kuvat osoittavat. Seinillä oli suuria maalauksia, jotka kuvasivat suurta isänmaallista sotaa. Oli lasivitriineissä kaksi mallikappaletta miinakoirista, joista olemme maininneet aikaisemmassa artikkelissamme.


Saksalaisia aseita

Saksalaista tavaraa esillä tyyliin venäjä

Miinakoira

MiinakoiraPaK38

Kirjoittaja ja PaK38

Miinakoira

Toinen miinakoiraSaksalaista tavaraa

Tällä tavaralla olisi ottajia

PaK 43

88 mm saksalainen PaK 43


Raskas kk

Oppaamme selvittää venäläisen raskaan kk:n toimintaa

Museon pihaa

Pieni osa museon pihan kalustosta!


M-37

Venäläinen It-tykki M-37

Jalkaväkitykki

Venäläinen jv-tykki piiskan rungossa. Kirjoittaja ampujana


Piiskatykki

45 mm M42 pst-kanuuna ja taustalla mahtipontinen maalaus

Salauskone

Venäläisten "Enigma"


BM-13

Urkupyssy eli Katjuska

BM-13 takaa

Sama takaaKK

Raskas kk

Pihalla

Ryhmä pihallaValtiopäivätalo

Valtiopäivätalon pienoismalli Voitonpäivän asussaan


Katseltuamme melkein neljä tuntia tykkejä ja muita hienouksia, niin kello 14 aikaan läksimme pienelle kiertoajelulle Newski Prospectille. Paikallisia nähtävyyksiä katseltuamme alkoi vatsamme kurnimaan, joten kävimme syömässä hienossa pikku ravintolassa, missä saimme 150 ruplalla per henkilö loistavan aterian palveluineen. Aterioituamme kruunasimme päivän matkamme kaupungissa kanavaristeilyllä, josta tuliaisostojen kautta kotiin sulattelemaan koettuja ja nähtyjä asioita.

Kanavaristeilyä

Kanavaristeilyllä pohjolan Venetsiassa.
Kupolit on kullattu puhtaalla kullalla

Kanavaristeilyä

Pietarissa
Ryhmämme Pietarissa
<<Vierailu Pahkajärvelle Venäläiset polkumiinat>>