räiskintäase

Yleinen keskustelu aseista ja asekeräilystä.
freedomfighter
kaartylik
kaartylik
Posts: 175
Joined: Tue Dec 12, 2006 15:54
Location: Uusimaa

räiskintäase

Post by freedomfighter »

Jahti lehden 4 / 2011 juttu.
Suora lainaus :
Paatero ei tosin henkilökohtaisesti ymmärrä niin
sanottujen räiskintäaseiden tarpeellisuutta,
koska ne eivät sovellu hyvin tarkkuusammuntaan eivätkä metsästykseen.

Onko palstalaisilla tuntumaa mikä on räiskintäase ?
Ovatko ne laittomia aseita ?
Vai ovatko ne luvallisia aseita joihin poliisi on myöntänyt luvan räiskintäperusteella , :D ?
Muuttuuko ase räiskintäaseeksi jos viiden laukauksen kasan koko 25 metristä on suurempi kuin 2 cm ? , 5 cm ? vai 10 cm?

Tuossa koko juttu poliisiylijohtaja Paateron haastattelusta:
http://www.metsastajaliitto.fi/liitteet ... _4_s38.pdf

User avatar
Spieß
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2449
Joined: Sat Feb 11, 2006 10:13
Location: Zella-Mehlis

Re: räiskintäase

Post by Spieß »

Ei kommentteja :shock:
Si vis pacem, parabellum...
Image

User avatar
smokeball
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 4444
Joined: Sat Nov 10, 2007 19:12
Location: Lappi

Re: räiskintäase

Post by smokeball »

Vai onko räiskintäase sellainen, joka maksaa alle 500€ tai 1000€ ??? :miettii:
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta.
Ylituubamestari Image

User avatar
TPTK
maj
maj
Posts: 1411
Joined: Fri Feb 08, 2008 1:59
Location: Pohjois-Karjala

Re: räiskintäase

Post by TPTK »

Väriltään musta. Kaikki kierteet piipunsuussa joihin ei sovi pelkästään lisäpiippupaino vaan jopa jotain muuta ja isokapasiteettiset lippaat lisämiinusta. Nähty myös elokuvassa -lisärasite. Jne.
- Tässä täytyy tietysti ottaa huomioon se, että luvallisten ja toisaalta luvattomien aseiden kohdalla pätevät täysin erilaiset lainsäädäntömuutokset ja erilaiset toimet, sanoo Holmlund.

User avatar
markham
sotvm4
sotvm4
Posts: 537
Joined: Fri Aug 28, 2009 18:02
Location: Botnia

Re: räiskintäase

Post by markham »

Olisikohan aihetta tehdä tasa-arvovaltuutetulle (vai mikä se nyt oli) kantelu tiettyihin asetyyppeihin kohdistuvasta syrjinnästä, esim: mittalaatikot joihin mahtuvat pistoolit ja revolverit liian pieniä, ns. muu aseet, ei pieniä eikä suuria, vaan siltä väliltä, käytännössä kiellettyjä, jne, jne... sekä jatkuvasta vihapuheesta ja suoranaisesta rasismista (mustat aseet)
Kaikki, siis IHAN kaikki aseet ovat väärissä käsissä räiskintäaseita, pahimmassa tapauksessa murhavälineitä...
Vaan parodiahorisontin tälläpuolenhan ei ole tapana puuttua todellisiin ongelmiin, vaan kun jotain sattuu niin rangaistaan kyykytetään kollektiivisesti syyttömiä esim. kieltämällä jotain, se on halpaa ja tulee hyvä mieli kun maailma paranee... :roll:
"Aseeton kansa on kelvoton!" J.V. Snellman

User avatar
leon
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2462
Joined: Wed Apr 15, 2009 21:18
Location: Etulinja
Contact:

Re: räiskintäase

Post by leon »

markham wrote:Olisikohan aihetta tehdä tasa-arvovaltuutetulle (vai mikä se nyt oli) kantelu tiettyihin asetyyppeihin kohdistuvasta syrjinnästä, esim: mittalaatikot joihin mahtuvat pistoolit ja revolverit liian pieniä, ns. muu aseet, ei pieniä eikä suuria, vaan siltä väliltä, käytännössä kiellettyjä, jne, jne... sekä jatkuvasta vihapuheesta ja suoranaisesta rasismista (mustat aseet) :roll:
Sitä paitsi muistan lukeneeni jostain että naiset ovat väittäneet jo pidemmän aikaa että ei se ole koosta kiinni vaan miten sitä käyttää.

User avatar
smokeball
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 4444
Joined: Sat Nov 10, 2007 19:12
Location: Lappi

Re: räiskintäase

Post by smokeball »

esim. 500NE ei taida olla räiskintäase, kun paukut maksavat vähintään 25€/kpl.
Viro, Aunus, Karjalan kaunis maa, yks suuri on Suomen valta.
Ylituubamestari Image

User avatar
Canet
kenr, vr2
kenr, vr2
Posts: 3280
Joined: Fri Sep 29, 2006 11:51
Location: Länsirannikko

Re: räiskintäase

Post by Canet »

Vai ei P. HENKILÖKOHTAISESTI ymmärrä - no sillehän me ei voida mitään - kaikillehan ei ole suuresti ymmärrystä suotu.. :-D

User avatar
M/62
sotvm2
sotvm2
Posts: 642
Joined: Sun Oct 16, 2011 0:47

Re: räiskintäase

Post by M/62 »

Toiselta forumilta lainaten:
rekyyli.fi:

1) Mitä ovat nämä niin sanotut räiskintä aseet, joita ei ole erikseen eroteltu aselaissa?

Asia joka meitä mahdollisisesti tämän kaltaisilla aseilla laillisesti harrastavia kiinnostaa hyvin suuresti, sillä kyseisellä termillä leimataan myös kaikki laillisesti ja mahdollisesti tämän kaltaisia aseita omistavat metsästäjät sekä urheiluammunnan harrastajat.

2) Millä edellytyksillä ja/tai perusteilla olette päätynyt pitämään jotain asetta räiskintä aseena?

Jutussa mainitaan että poliisi ei pidä puoliautomaattiaseita aseturvallisuuden päällimäisenä ongelmana, jonka johdosta kysymmekin.

3) Mitä poliisi sitten pitää aseturvallisuuden päällimmäisenä ongelmana? - Kun kerran tärkeysjärjestys on jo ilmeisesti tiedossa?

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo kyseisessä artikkelissa toivovansa myös että lakimuutoksia tarkasteltaisiin analyyttisesti, mieluummin liian avoimesti kuin tiedottamatta ja pitää myös asiantuntijoiden kuulemista tärkeänä.Myös metsästystä- ja ampumaurheilua harrastavat jakavat tämän toiveen, aseharrastusjärjestöistä ja asealan ammattilaisista puhumattakaan.

4) Millä tavoin lakimuutosta tulisi tarkemmin tarkastella analyyttisesti, kun tosiasia on että harrastajajärjestöt sekä muut asealan asiantuntijat ovat jo tätä työtä tehneet hyvikin laajassa mittakaavassa, eikä esitettyjä tuloksia vieläkään haluta ottaa huomioon?

- Lainsäätäjän sekä poliishallituksen yleinen neuvo joka asiaan tuntuu olevan: "Asiaan haetaan ratkaisukäytäntö oikeuskäytäntöjen kautta", sen sijaan että laki ja käytännöt haettaisiin yhteistyöllä toimiviksi. Tämä myös siten rikkoo suoraan kansalaisten yhdenvertaista oikeusturvaa ja oikeudenmukaisuuden perusolettamusta. Myös tuomioistuimien joutumista jatkamaan lainsäätäjän työtä tulisi välttää, kuten mm. Oikeuskansleri on ilmaissut ennen aselain hyväksymistä antamassaan ratkaisussa(http://www.aselaki.info/materiaalit/172 ... isoitu.pdf).

5) Miten yhteistyötä, tiedoittamista sekä vuorovaikutusta tulisi mielestänne kehittää lainvalmistelijoiden, poliisihallituksen, asehallinnon sekä luvanhaltijoiden välillä? - Tähän kysymykseen toivoisimme vastausta myös Sisäministeriltä.

- Nykyisessä mallissahan tässä on ilmiselviä ongelmia, kuten käy ilmi otakantaa.fi palvelussa annetuista vastauksista: http://otakantaa.fi/topics/view/miten-a ... -parantaa/

6) Tullaanko aselain 1. vaiheen ongelmat sekä ongelmalliseksi koetut kohdat vihdoinkin korjaamaan, yhteistyössä alan järjestöjen ja asealan asiantuntijoiden kanssa?

- Näiltä olisi pääosin vältytty, jos edellä mainittuja tahoja olisi alunperin haluttu kuunnella. Sen sijaan silloinen sisäministeri tyytyi toteamaan ettei näkemyksiä voitu ottaa huomioon, kun ne erosivat hallituksen linjasta, tunnetuin seurauksin.

Vastauksia esitettyihin kysymyksiin:

1) Ampuma-aselaki 43 §:ssä säädetään hankkimisluvan antamisen edellytyksenä olevista hyväksyttävistä käyttötarkoituksista. Maininta siitä, että poliisi ei pidä puoliautomaattiaseita aseturvallisuuden päällimmäisenä ongelmana ei tarkoittanut sitä, että asetyyppinä tai asetyyppeinä olisi jollakin tavalla eroteltavissa räiskintäaseet, vaan tuossa yhteydessä on tarkoitettu ensinnäkin ampuma-aseiden käyttötarkoituksen arviointia. Satunnaista maaliin ampumista, virkistysammuntaa tai "räiskimistä", millä termillä sitä nyt halutaankaan kuvata, ei voida pitää ampumaurheiluna ja -harrastuksena.

Ampuma-aselain 44 §:ssä säädetään hankittavaa ampuma-asetta ja aseen osaa koskevista edellytyksistä. Hankkimislupa annetaan vain sellaiseen ampuma-aseeseen tai aseen osaan, joka soveltuu hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen. Harkittavaksi näissä tapauksissa tulee myös aseen tulivoimaisuus, teho, käsiteltävyys, helppo kätkettävyys , epätavanomainen ulkomuoto tai muut ominaisuudet, joiden vuoksi jotakin ampuma-asetta on pidettävä muita aseita vaarallisimpina. Ase ei saa ampuma-aselain mukaan lippaan patruunamäärän, kaliiperin tai muiden ominaisuuksien perusteella olla hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen nähden tarpeettoman tulivoimainen ja tehokas ja aseen on sovelluttava hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen.

2) Tässä viitataan kysymyksen 1 vastaukseen. Kyse on siis siitä kokonaisuudesta, jonka muodostavat ampuma-aselain edellyttämä hyväksyttävä käyttötarkoitus, jota ei ole aseella räiskiminen ja toisaalta ampuma-asetta (asetyyppi ja toimintatapa) koskevat edellytykset, jolloin on arvioitava aseen ominaisuuksia ja soveltumista hyvin hakijan ilmoittamaan käyttötarkoitukseen. Räiskintäaseella ei ole tarkoitettu erityisesti jotakin asetta (asetyyppiä tai toimintatapaa) vaan asetta ja aseen käyttämistä sellaiseen tarkoitukseen, johon voimassaolevan ampuma-aselain perusteella ei voida hankkimislupaa antaa tai asetta käytetään muuhun kuin ampuma-aselain mukaisiin hyväksyttäviin käyttötarkoituksiin.

3) Aseturvallisuus on kokonaisuus, josta ei ole eroteltavissa eritasoisia ongelmia. Poliisin näkökulmasta lupaharkinta, lupiin liittyvä valvonta, ampuma-aseisiin liittyvä rikollisuuden torjunta, ampuma-aseiden turvallinen käsittely ja ampuma-aseiden lainmukainen säilytys ovat ainakin merkityksellisiä asioita aseturvallisuuden näkökulmasta.

4) Lakimuutoksen tarkempi analyyttinen tarkastelu voisi olla ainakin muutetun ampuma-aselain täytäntöönpanon vaikutusten arviointia jollakin aikavälillä. Tähän on mielestäni jo itse Jahti-lehden tekstissäkin otettu kantaa "Poliitikot päättävät ja viranomaiset toteuttavat, kuten demokraattisessa yhteiskunnassa on tarkoitus".

5) Kannatan avointa ja mahdollisimman reaaliaikaista tiedonvaihtoa kaikkien intressitasojen kanssa. Varmasti viimekertaisesta prosessista voidaan ottaa oppia ja kehittää yhteistyötä. Vastuu tästä asiasta on kuitenkin ministeriöllä ei poliisihallituksella.

6) Miten lainsäädäntöä uudistetaan on ministeriön asia ei poliisihallituksen.

Terveisin

Mikko Paatero
poliisiylijohtaja

http://rekyyli.fi/board/viewtopic.php?p=86672#p86672

User avatar
jyri.h
vääp
vääp
Posts: 261
Joined: Sat Sep 08, 2007 10:25

Re: räiskintäase

Post by jyri.h »

Image
Ammunta on ihmeellinen laji. Se vie mennessään.Paluuta ei ole

User avatar
reka65
kenr, vr4
kenr, vr4
Posts: 2457
Joined: Sat Sep 16, 2006 7:32

Re: räiskintäase

Post by reka65 »

smokeball wrote:esim. 500NE ei taida olla räiskintäase, kun paukut maksavat vähintään 25€/kpl.
Joo mutta kategorioivat omien palkkojensa mukaan ;)

Nitro
sotvm2
sotvm2
Posts: 675
Joined: Wed Sep 20, 2006 10:37
Location: Tourula

Re: räiskintäase

Post by Nitro »

Satunnaista maaliin ampumista, virkistysammuntaa tai "räiskimistä", millä termillä sitä nyt halutaankaan kuvata, ei voida pitää ampumaurheiluna ja -harrastuksena.

Tässähän se on sanotttu.Yleistä harrastustoimintaa.Kiellettävä sanoo Paatero (virkakielestä suomennettuna)
Jokainen meistä käy kohdistamassa aseitaan,harjoittelee maaliin(virkistys),tai ampuu vain omaksi ilokseen,tuollaiset linjaukset joita herra Paatero esittää on torjuttava.Tai kohta pitää esittää dokumentti/patruuna.

User avatar
monni
vääp
vääp
Posts: 271
Joined: Sat Oct 21, 2006 14:47

Re: räiskintäase

Post by monni »

Onko Glock17 pistooli räiskintäase?

Vastaat kysymykseen kummin vain herättää poliisin tulkinta kummastusta..

Bushmaster
sotvm3
sotvm3
Posts: 559
Joined: Sun Oct 29, 2006 0:53

Re: räiskintäase

Post by Bushmaster »

Onko säännöllinen tölkkien ammuskelu rinnastettavissa satunnaiseen tölkkien ammuskeluun? :twisted:

freedomfighter
kaartylik
kaartylik
Posts: 175
Joined: Tue Dec 12, 2006 15:54
Location: Uusimaa

Re: räiskintäase

Post by freedomfighter »

Virkamiesten teksteistä käy ilmi että jokainen ase muuttuu nyt räiskintäaseeksi jos sillä ammutaan satunnaiseen maaliin.

HE 106 / 2009 :
Satunnaista maaliin
ampumista ei kuitenkaan voitaisi pitää momentissa tarkoitettuna ampumaurheiluna ja -
harrastuksena, vaan ampumaurheilun ja -
harrastuksen tulisi käsittää jonkin sellaisen
ammunnan lajin aktiivista harrastamista, jossa järjestetään kilpailuja.

Eli jos ei halua ryhtyä räiskijäksi ( = lainrikkojaksi ) niin on oltava radalla tarkkana millaisen taulun laittaa millekin matkalle.

Post Reply

Return to “Yleinen asekeskustelu”